După ce-am gândit eu cum să mă absolv de datoria față de soare, așa cum am explicat-o în prefață, am zis că cel mai bun subiect pe care să încep e „lumina din fereastră”.
Ei bine, am început să mă documentez pe subiect… ori prima concluzie a fost că s-au tot gândit și alții la potențialul acestei lumini: Caravaggio, Vermeer și Rembrandt au exploatat cât au putut această lumină, și dacă recunoști unul din numele astea, nu înseamna neapărat că ai cultură generală, ci pur și simplu înseamnă că s-au priceput ce să facă cu ea.
deci entuziasmul mi-a scăzut brusc, dar datoria față de soare, rămâne datorie, motiv pentru care a trebuit să continui studiul. asa că înarmat cu o fereastră, draperii, jaluzele, in reflector silver și un model foarte rabdator am incercat setup-uri
1. O fereastra mare, orientata spre nord functioneaza practic ca un softbox. Sigur trebuie sa fie destul de multa lumina afara
2. Am adăugat un reflector silver pentru a reflecta lumina din fereastră.
3. Aceeasi fereastră doar ca modelul sta cu spatele la geam. Aici n-ai incotro, trebuie sa supraexpui geamul pentru a avea o expunere corecta pe față
4. … si reflectorul fireste care a adaugat lumina in ochi 🙂
5. am micșorat înălțimea ferestrei. Nu, n-am zidit-0, doar am coborât jaluzelele. Lumina e deja mai concentrată și mai dramatică, plus că nu mai e nici prea multa lumină în cameră și se pot ascunde în întuneric elementele de decor pe care nu le vrei în imagine.
6. Aici am micsorat mult latimea verestrei ( cu draperiile ). Ca și structură este exact aceeași lumină doar ca distribuită pe toată înalțimea modelului.
7. Aici lumina intră pe un patrat de 20x20cm. E ca un spot cu o lumină moale.
8. Cam astea au fost opțiunile pentru lumina din fereastră într-o zi înnorată. Mai jos am deschis fereastra și am pozat prin geam. Se pot obține reflexii faine în felul acesta.