Fotografie fără E-uri – Cap 1 – lumina din fereastră

vezi mai intâi prefața 🙂

După ce-am gândit eu cum să mă absolv de datoria față de soare, așa cum am explicat-o în prefață, am zis că cel mai bun subiect pe care să încep e „lumina din fereastră”.

Ei bine, am început să mă documentez pe subiect… ori prima concluzie a fost că s-au tot gândit și alții la potențialul acestei lumini: Caravaggio, Vermeer și Rembrandt au exploatat cât au putut această lumină, și dacă recunoști unul din numele astea, nu înseamna neapărat că ai cultură generală, ci pur și simplu înseamnă că s-au priceput ce să facă cu ea.

deci entuziasmul mi-a scăzut brusc, dar datoria față de soare, rămâne datorie, motiv pentru care a trebuit să continui studiul. asa că înarmat cu o fereastră, draperii, jaluzele, in reflector silver și un model foarte rabdator am incercat setup-uri

1. O fereastra mare, orientata spre nord functioneaza practic ca un softbox. Sigur trebuie sa fie destul de multa lumina afara

2. Am adăugat un reflector silver pentru a reflecta lumina din fereastră.

3. Aceeasi fereastră doar ca modelul sta cu spatele la geam. Aici n-ai incotro, trebuie sa supraexpui geamul pentru a avea o expunere corecta pe față

4. … si reflectorul fireste care a adaugat lumina in ochi 🙂

5. am micșorat înălțimea ferestrei. Nu,  n-am zidit-0, doar am coborât jaluzelele. Lumina e deja mai concentrată și mai dramatică, plus că nu mai e nici prea multa lumină în cameră și se pot ascunde în întuneric elementele de decor pe care nu le vrei în imagine.

6. Aici am micsorat mult latimea verestrei ( cu draperiile ). Ca și structură este exact aceeași lumină doar ca distribuită pe toată înalțimea modelului.

7. Aici lumina intră pe un patrat de 20x20cm. E ca un spot cu o lumină moale.

8. Cam astea au fost opțiunile  pentru lumina din fereastră într-o zi înnorată. Mai jos am deschis fereastra și am pozat prin geam. Se pot obține reflexii faine în felul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *