40 de ani de restaurare stiintifica

[embedplusvideo height=”485″ width=”610″ standard=”http://www.youtube.com/v/m5L7P9rMmKM?fs=1″ vars=”ytid=m5L7P9rMmKM&width=610&height=485&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=1&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8859″ /]

detalii pe http:://acs.org.ro

Un proiect adresat specialiştilor şi viitoriilor specialişti din domeniul conservării patrimoniului cultural, un proiect pentru publicul larg.

Pentru că fiecare dintre noi poate contribui la o mai bună conservare a patrimoniului cultural, pentru că valoarea unui monument creşte prin aprecierea oamenilor şi poate uşor să dispară prin acţiunile acestora, vă propunem un proiect care să ofere celor interesaţi informaţii despre pictura murală şi conservarea sa.

Alegerea acestui moment nu este deloc întamplătoare. Cu 40 de ani în urmă, la mănăstirea Humor, se organiza primul şantier pilot din România pentru conservarea picturii murale.

Erau atunci invitaţi să participe tineri specialişti sau “învăţăcei” din România, alături de specialişti remarcabili din Italia. Experianţa specilaiştilor străini şi seriozitatea tinerilor din de la noi din ţară au fost elemente cheie în stabilirea unei metodologii de lucru adaptate particularităţilor picturilor de la noi. Practic, ceea ce până la acel moment se considera o activitate secundară ce revenea pictorilor, a devenit o disciplină în sine.

De atunci, principiile restaurării au evoluat, au fost testate şi folosite produse noi, metodologia de lucru s-a dezvoltat, au apărut mai multe centre de învăţământ.

Este timpul să vedem care a fost şi este parcursul restaurării în România şi care este drumul de urmat. În acest sens, în proiectul “În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare” avem incluse urmatoarele activităţi:

● tur ghidat pentru turişti la 3 monumente importante din Bucovina (Sucevita, Arbore,

Humor), desfăşurat în cursul lunii septembrie: http://acs.org.ro/ro/stiri-noutati-din-domeniu/328-tur-ghidat

● expoziţie itinerantă ce va avea ca puncte de oprire Muzeul Bucovinei şi monumentele incluse în proiect.

● şcoala de vară pentru studenţi: http://acs.org.ro/ro/stiri-noutati-din-domeniu/329-scoala-de-vara

● un workshop (pentru specialişti)

● prezentări în cadrul facultăţilor şi liceelor de profil

 

Proiectul cultural “In dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare ştiinţifică” este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Parteneri: CERECS Art S.R.L, Faber Studio S.R.L., Muzeul Bucovinei, Universitatea „George Enescu” din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *